OM TOVE

BIO – TOVE BØYGARD

Tove Bøygard har gitt ut ni plater med eget materiale, tre sammen med sin søster Anita i duoen Bøygard; "Belly Dream" i 2004, "Røre Ved Deg" i 2008 og "Blågras på Skrindo" i 2013, som ble spellemannsnominert i kategorien Country.


I 2010 kom Tove med sin selvtitulerte soloplate - Tove Bøygard, og hun har levert en kvadrologi med plater med elementene som tema; i 2017 kom «Blåe Drag», "Jord" i 2019, "Eld" i 2021 og "Kaldt Vatn" i 2023.

Samtlige tidligere album har høstet ovasjoner fra en samlet musikkpresse. Aftenposten kastet terningkast seks for "Jord" og konstaterte at Tove Bøygard er «en formidabel artist, tekstforfatter og låtskriver». Dagsavisen kvitterte med: «Kunne vært Springsteen på sitt beste og mest klartenkte». Og Dagbladet beskrev henne som: «En god miks av Emmylou Harris, Lucinda Williams og Patti Smith».

Tove vokste opp på et lite småbruk øverst i Votndalen i Ål i Hallingdal, i ei lita grend som heter Skrindo. Det var fem gårder i Skrindogrenda, og på vesle småbruket Kvernhusteigen vokste Tove opp med mor, far, to søstre og 30-40 vinterfora sauer. Det var et godt sted å være barn, og allerede som 8-åring skreiv Tove si første vise på mors gamle gitar, ei trist vise om fraflytting fra bygde-Norge. 

Kanskje var det oppveksten på en fjelltopp langt fra bygdas sentrum og vanskelige ungdomsår som gjorde at Tove alltid har hatt et hjerte for de som på en eller annen måte faller utenfor i samfunnet. Som 17-åring dro hun til USA der hun jobbet på hesteranch og reiste USA på kryss og tvers på hesteshow. Det var et godt og lærerikt år, og her fikk Tove sin politiske vekkelse. Da hun kom tilbake til Norge flytta hun til Drammen og ble snart heltidsengasjert i AUF, jobba som fylkessekretær, kom inn på fylkestinget i Buskerud som 21-åring og satt i sentralstyret i AUF.

Men Tove måtte videre, hun ville inn i andre rom, og flytta til Oslo, begynte å spille i punkbandet Perler For Svin på Blitz og gikk Sosialhøgskolen. Hun begynte å jobbe gatenært i Oslo med stoffmisbrukere og prostituerte, i Uteseksjonen og Aidsinfobussen, og i dag i Felttiltaket i Tollbuggt 3. I over 18 år nå har Tove jobbet gatenært.

Tove har et samfunnsengasjement som kommer tydelig fram i låtene hennes, som tidligere politiker, gammel Blitzer og gatearbeider har hun mange landskap å hente historiene fra. Og det er historier som fortelles, der spekteret er alt fra det personlige fra et liv som har vært innom mange ulike rom til de sterke historiene til andre mennesker.

Toves låter er ei reise i et liv og musikalske landskaper som låner fra både country, rock, folk og viser. Grunnsteinene i musikken er bunnsolide tekster på hallingdialekt og sterke melodier. Tove har alltid hatt et ønske om å gjøre noe i livet som kan bety en liten forskjell. Slik Tove sjøl sier det: ”Jeg har en drivkraft i både jobben på gata og musikken min. Siden jeg var liten har jeg hatt en veldig sterk rettferdighetssans og et stort hjerte for de som faller utenfor, denne har fulgt meg i alt jeg har gjort, fra parlamentarisk politisk arbeid til Blitz-sympati og arbeid for de mest utslåtte på gata i Oslo. At man ønsker å forandre verden er en forslitt klisjé, men ja, jeg har tanken og ønske om å gjøre noe som kan skape en liten forskjell – også med musikken min”.

OM TOVE